A Cirkuszhercegnő

premier a 90. évfordulón

img 9908



Egy újabb operettel örvendeztette meg közönségét a fővárosi Fogi-Bulvárszínház. Január 29-én és 30-án mutatta be a társulat Kálmán Imre Cirkuszhercegnő c. operettjét a Váci Dunakanyar Színházban. A siker, csakúgy, mint a Marica grófnő, a Mágnás Miska, vagy a Piszkos Fred a kapitány c. zenés előadások esetében, most sem maradt el. A repertoár legújabb darabját ezúttal Pankotay Péter rendezte.

  Kálmán Imre (1882-1953) operettjét 90 évvel ezelőtt, 1926. november 24-én mutatták be a budapesti Király Színházban.
Az operettzene rajongói bizonyára ismerik az Egy drága szempár, a Trombita zeng és recseg a dob, a Kislány vigyázz c. Kálmán-melódiákat, melyek a Cirkuszhercegnőből valók. Titkok, álarc mögé bújt szerelmes, az arisztokrácia diszkrét bája, a cirkuszporond csillogása mögötti világ, mindebbe bepillantást enged a Fogi-budapesti Bulvárszínház legújabb két felvonásos operettje.

"Máma itt, holnap ott, oly mindegy"... - énekli a darabban Miszter X, vagyis Csengeri Attila/Pankotay Péter..., mert az utazó társulat előadásai minden településen ugyanúgy a vidámságról, a szeretetről szólnak, s ma erre szomjazik a közönség. A publikum bizony hálás ezekért a darabokért. Nem véletlen az, hogy a Fogi-Bulvárszínház 15 éve töretlenül halad előre, a repertoáron lévő ötvennél is több darabja évente két-három új előadással bővül. Még az idén tervezik A palacsintáskirály c. mesét Harsányi Gábor, illetve A balek c. komédiát Pozsgai Zsolt rendezésében.

A mostani premier, a Cirkuszhercegnő élő zenekari kísérettel, Bíró Attila vezetésével, Szamosi Judit koreográfiájával, Gloria Berg jelmezeivel, Halász G. Péter díszlettervezővel, Ruzicska László kreatív munkatárs ötleteivel, Pankotay Péter rendezésében került a színpadra.


Szereplők:

Fogarassy Bernadett, Csengeri Attila/Pankotay Péter, Gyurity István, Bodrogi Attila/Harsányi Gábor, Czető Roland, Tunyogi Bernadett, Fodor Zsóka/Sáfár Anikó, Borbáth Ottília, Egri László, Zalay Lídia.


Pankotay Péter rendező, a bemutató előtt a premiernek helyet adó Vácon, a Váci Napló újságírójának a következőket nyilatkozta a darab kapcsán:


"Sokan mondják, hogy az operett haldoklik, de mi bebizonyítjuk, hogy ez nem így van. Az operett ma is él, és szárnyal. A rendszerváltás előtt igyekeztek a műfajt propaganda célokra használni, túlzottan kigúnyolni a nemességet és a polgárságot. Én azt gondolom, ha újra visszahelyezzük a műfajt az őt megillető helyre, akkor kezd el igazán működni. Kálmán Imre színműveit nem véletlenül játsszák ma is, maradandó értékeket fogalmaznak meg. Alázattal kell velük foglalkozni. Mi arra törekszünk, hogy a mívességéből, a lelkiségéből minél többet átadjunk. A szerelem átszövi egész életünket. Nagyon fontos, hogy érzéseket közvetítsünk egymás felé az életben és a színházban egyaránt. Egy ilyen előadás, amellett hogy szórakoztat meg is érinti a nézőket. Elhiszik, hogy nem csak a színpadon, az életben is történhetnek csodák."

***

Tisztelt Intézményvezető! Kedves Szervező!

 

Fantasztikus darabokkal bővül színtársulatunk repertoárja jövőre. Januárban mutatjuk be a Cirkuszhercegnő c. operettet, májusban A palacsintás király c. mesét és júliusban A balek (A hülyéje) c. komédiát, továbbá felújítottuk Az oroszlánkirály c. musicalünket is. Reméljük továbbra is együttműködő partnereink között üdvözölhetjük Önt!

15 éves fennállását ünnepelte idén a Fogi-budapesti Bulvárszínház. A társulat az elmúlt másfél évtized alatt mintegy 60 bemutatót tartott, közel 4000 előadást ért meg, kb. egymillió néző látta a színház darabjait, 120 alkotó munkáját dicséri a repertoár. Évente közel százezer néző szórakoztatásáról gondoskodunk. Tervezzük, szervezzük immár a következő tavaszi-nyári hónapokat. A Fogi-Bulvárszínház repertoárja további előadásokkal gazdagodott, de a bővülés folyamatos. Jelenleg 26 gyermek, illetve ifjúsági és 20 felnőtt darabunkból választhatnak.

2015-ben volt a premierje az Árgyélus királyfi és Tündér Ilona c. magyar népmesének, továbbá a Botrány az Operában c. komédiának Mikó István rendezésében, ismert sztárok felvonultatásával (köztük: Csengeri Attila, Straub Dezső, Beleznay Endre, Nyertes Zsuzsa).
2016-ban tervezzük bemutatni a nagy népszerűségnek örvendő A palacsintás király c. gyermekdarabot, Harsányi Gábor rendezésében és szereplésével, A cirkuszhercegnő c. operettet a szakma legjavának főszereplésével Pankotay Péter rendezésében és A balek (A hülyéje) c. igazán frenetikus vígjátékot Pozsgai Zsolt rendezésében.


Figyelmükbe ajánljuk még meséink közül:

Minden egér szereti a sajtot

Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj

Nils Holgersson

Pán Péter

A kis hableány

A Futrinka utca lakói

Vuk

Micimackó

Hófehérke meg a törpék

Dr. Bubó

Szaffi

Süsü

Kukamese

Rigócsőr király c. meséket,

és végül de nem utolsó sorban a fantasztikusan felújított

Az oroszlánkirály meséje c. musicalt.


Felnőtt nézőink számára:

Bolha a fülbe

Piszkos Fred a kapitány

Marica grófnő

Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép

Randevú Párizsban

Négy férfi gatyában

Ki a hunyó, avagy Bubus

A kaktusz virága

Egy csók és más semmi

Mágnás Miska

A szerelmes nagykövet

Az elvámolt nászéjszaka

Az ördög nem alszik c. vígjátékokat az

Operett gálát

Operettől a kabaréig c. kabaré és operett összeállítást,

a Tiszta kabaré piszkos jó poénokkal c. kabaréestet, valamint az interaktív vacsoraszínházunkat

Meghívás egy gyilkos vacsorára címmel.

 

Új, tervezett premierjeinkről részletesebben:


KÁLMÁN IMRE: A CIRKUSZHERCEGNŐ
operett két felvonásban


Egy drága szempár, Trombita zeng és recseg a dob, Kálmán legszebb melódiái többek között a Cirkuszhercegnőből, az egyik legnépszerűbb operettjéből! Titkok, álarc mögé bújt szerelmes, az arisztokrácia diszkrét bája, a cirkuszporond csillogása mögötti világ, mindebbe bepillantást enged a Fogi-budapesti Bulvárszínház legújabb operettje.

Szereplők:

Fogarassy Bernadett, Csengeri Attila/Pankotay Péter, Gyurity István, Harsányi Gábor/Fogarassy András, Czető Roland, Tunyogi Bernadett, Fodor Zsóka/Sáfár Anikó, Borbáth Ottília, Egri László, Zalay Lídia. Rendező: Pankotay Péter. Bemutató: 2016. január 29.

 

GEORGES FEYDEAU: A BALEK (A HÜLYÉJE)
bohózat két részben


Feydeau vígjátékain keresztül tükröt tart elénk és bekukucskálhatunk a párizsiak hálószobatitkaiba. Félreértések és véletlen egybeesések. Csontváz a szekrényben, megcsalt férj, ügyefogyott szerető. Mit tehet Lucienne, ha férje barátja szerelmével üldözi? Bevall mindent. De mit tehet a szoknyabolond Pontagnac, ha lebukik, ráadásul még elhagyott kedvese is betoppan a házba? Nos, bevall mindent. S mit tehet a férj, aki megtudja mindezt? Nem hiszi el. Rendező: Pozsgai


A főbb szerepekben:

Harsányi Gábor, Beleznay Endre, Csengeri Attila, Oszter Alexandra, Várkonyi András, Fogarassy Bernadett.

 

FÉSÜS ÉVA: A PALACSINTÁS KIRÁLY
mese egy részben


Dínom-dánom ország uralkodója, Tóbiás király palacsintasütő-versenyt hirdet a környék lányainak. Elképzelése szerint annak adja a fiát, aki a legjobb palacsintát süti. Ahogy az ilyenkor a mesében lenni szokott: a vállalkozó szellemű lányok mind kudarcot vallanak. Nem így Kökényszemű Katica, aki végül megnyeri a versenyt, ám neki nem kell a királyfi... Mindeközben Derelye, a gonosz szakács, aki bandájával sorra dönti romba az országokat, most éppen Dínom-dánom ország éléskamráját fosztja ki, de Éliás királyfi elhatározza, hogy véget vet a pazarlásnak, a tolvajlásnak. Segít neki Csöröge (a filmben anno: Harsányi Gábor), a hűséges bolond, és Kökényszemű Katica palacsintasütő képessége is jó szolgálatot tesz a küzdelemben. Rendező: Harsányi Gábor. 

Partnerek vagyunk bevételarányos előadás, kedvezményes bérletes előadássorozat együttműködésében is.

Előadás egyeztetése, megrendelése: ITT

  fogiszinhaz@gmail.com

P. Tóth Erzsébet, Váradi Nóra.

További kellemes színházi élményt! 

Fogarassy András

***

15 éves a budapesti Fogi-Bulvárszínház

 

 TÁJÉKOZTATÓ

 

A budapesti Fogi Színháza Egyesület – Fogi Színház, illetve később budapesti Bulvárszínház – 2000-ben meseelőadások színre vitele céljával jött létre. A névadó, az alapító: Fogarassy András színész egyik álma vált valóra, amikor létrehozta saját színházát. Tíz éve felnőtt előadások is születnek a színház berkeiben, így azóta Fogi-Bulvárszínházként ismerhetjük őket. A repertoáron a másfél évtizeddel ezelőtti négy-öt darab ma már a múlté, jelenleg 47 előadás (mese, felnőtt) közül választhatnak a befogadó intézmények. Az elmúlt 15 év alatt mintegy 60 bemutatót tartott a társulat, közel 4000 előadást ért meg, kb. egymillió néző látta a színház darabjait, 120 alkotó munkáját dicséri a repertoár. Az idén 15 éves fennállását ünneplő Fogi Színháza Egyesület-Fogi-Bulvárszínház évente közel százezer néző szórakoztatásáról gondoskodik. A magánszínház mintegy 80 külsős színészt foglalkoztat. A 15 éves évfordulót szeptember 18-án a VIII. kerületi Rákóczi Grillházban ünnepelték, ahol mintegy hatvan társulati tag volt jelen: alkotók, színészek, a színház művészeti vezetése, közreműködők, díszletezők.

Katt a képre!

IMG 0440

A Fogi Színház meseelőadásaival 15 éve működik határon innen és túl. Törekszik arra, hogy a népszerű történetek interpretálása mellett nagy arányban magyar szerzők műveit is bemutassa. Csukás István, Bálint Ágnes, Fekete István és még sokan mások szerepelnek a „szerzők” között, de a népmesék színre vitele (Nyakigláb, Árgyélus királyfi) is fontos szempont.
A Fogi Színház a mai formanyelv használatán kívül a musical meseszínházi megoldásait is keresi, hogy a gyermekeket minél jobban lekösse a zene szeretetével. Kiemelt feladatként kezeli a gyermek- és ifjúsági korosztály nevelését, valamint elhivatott a környezetvédelem mellett (a Kukamese c. darab tanít a szelektív hulladékgyűjtésre). A gyermekdarabok célja a 4-12 éves korosztály számára az esztétikai, morális, identitásbeli elhelyezkedését a világban segíteni, egyben ellenpontot képez a tömegkultúrával szemben, bízva abban, hogy ennek mentén befogadókká válnak a gyermekek a magasabb kulturális termékek iránt is.


A gyermekelőadások mellett felnőttek számára szintén nívós előadásokat kínál a Fogi-Bulvár. Tíz éve Budapesti Bulvárszínház néven, átörökítve az egykori Révay utcai Vidám Színpad társulatának jó részét, elsősorban vígjátékokat, operetteket visz színre. Kőszínháza nem lévén, előadásaikat vidéki színházak, művelődési házak fogadják be. Főként olyan színművészeket foglalkoztatnak, akik nem köteleződtek el állandó társulathoz és szívesen járják a vidéket, és lépik át a határokat.
Népszerű, ismert művészeket találunk a társulatban, mint
(a felsorolás nem teljes, hiszen közel 80 színművészt foglalkoztat a színház): Beleznay Endre, Benedek Gyula, Benkóczy Zoltán, Borbáth Ottília, Cseke Katinka, Csengeri Attila, Fésűs Nelly, Fodor Zsóka, Fogarassy András, Gregor Bernadett, Fogarassy Bernadett, Harmath Imre, Harsányi Gábor, Jászay László, Pankotay Péter, Nyertes Zsuzsa, Tunyogi Bernadett, Teremi Trixi, Gyurity István, Oszter Alexandra, Sáfár Anikó, Straub Dezsõ, Straub Péter, Szabó Zsuzsa, Várkonyi András, Köllő Babett, Lénárt László. Az alkotók között neves rendezők segítik a színház darabjainak színre kerülését, mint: Straub Dezső, Mikó István, Pozsgai Zsolt, Sas Tamás és Fogarassy András.


A felnőtt darabok főként vígjátékok, komédiák, operettek.
Ebben az évben 27 gyermekdarab és 20 felnőtt színjáték van repertoárjukon. Az elmúlt évtizedben évente általában egy-két mesedarab és egy vagy két felnőtt színdarab bemutatására vállalkozik a társulat. Bemutatóik jórészét a a Városmajori Szabadtéri Színpadon, illetve a gyerekelőadásaikat pedig a Karinthy Színházban mutatták be. Az elmúlt három év statisztikája: 2012-ben 85.000 néző, 235 előadás, 2013-ban 98.387 néző, 301 előadás, 2014-ben 91.756 néző, 270 előadás.
A társulat folyamatosan készül, tervez. Legutóbbi bemutatók, melyek erre az évadra készültek: Árgyélus királyfi és Tündér Ilona c. magyar népmese: Karinthy Színház, Ken Ludwig: Botrány az Operában c. Komédia, melynek a Kaposvári Nyári Játékokon volt a premierje.
A színház rendszeres részvevője különböző fesztiváloknak: Vác, Szeged, Pécs, Balatonszárszó, Kisvárda, stb.
A társulat megújítása érdekében a színház folyamatosan követi a színi pálya iránt érdeklődő fiatalok képzésével foglakozó intézmények munkáját, hogy új arcokat mutasson be a közönségnek, valamint a fiataloknak munkalehetőséget teremtsen.


Évek óta műsorfüzetben - külön gyermek és felnőtt színházi előadásaikat bemutatva - tájékoztat a színház. 2012-ben megújult honlapja: www.fogiszinhaza.hu www.bulvarszinhaz.hu, illetve megjelent az egyik legismertebb közösségi portálon - Facebook (Fogi-Bulvárszínház, Fogi Gyermekszínház, Budapesti Bulvárszínház).
Fogarassy András (49) igazgató 1984-ben a gimnáziumi érettségit követően a Nemzeti Színház Stúdiójában bontogatta szárnyait, majd 1988-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát operett-musical színész szakon. Ezt követően a Népszínházban - Budapesti Kamaraszínházban, majd a Honvéd Együttesben, később a Pécsi Nemzeti Színházban, a szekszárdi Nemzeti Színházban dolgozott. 2000-ben hozta létre magánszínházát.

15 év pár pecben, avagy Jubileumi film Önöknek... hisz 15 évesek vagyunk :)

***

 

A balatonszárszói SZÁRSZÓ TV riportja Fogarassy András színházigazgatóval

***

  

Botrány Kaposvárott - újabb sikeres premier a Fogi-Bulvárnál

Mikó István rendezésében:

Botrány az operában


A várva várt tenor nem érkezik meg, hiába várják, így azonban nem tudják, lesz-e előadás este az operában. A színházigazgató érdekes ötlettel áll elő, ugyanis mindenképpen főszereplőt kell keresnie. Ken Ludwig darabja igazi komédia, amely a Szentjakabi nyári Esték közönségét is várta csütörtökön este a Budapesti Fogi-Bulvár Színház előadásában.
A tenor azonban csak nem érkezik meg. Így az egész előadás veszélybe kerül. Az operaház igazgatója dühöng, hiszen hatalmas bevételre számít a világhírű művész fellépésének köszönhetően, azonban botrány közeleg az operában. A színházi titkár viszont meghökkentő ötlettel áll elő, főszereplő lenne - meséli a karaktert alakító Beleznay Endre.

Beleznay Endre, színész:
- Ebben a darabban az a lényeg, hogy van egy hőstenor, én a színházi titkár vagyok. S a hős tenorról úgy tudjuk, hogy meghalt és ezért én beugrok helyette Othellot énekelni. Egyrészt én ezeket a szerepeket szeretem a legjobban, ez egy nagyon jól megírt darab, Ken Ludwig írta és ez tényleg egy nagyon erős drámai, dramaturgiával, jól megírt darab. A szövegek is nagyon jók. Hamvai Kornél fordítását használjuk. Nagyon jó. És ebben az a jó, hogy végig van egy feszültség, van egy tétje az egésznek, hogy most sikerülni fog, nem fog sikerülni, van egy nagyon szép szerelmi szálunk.

A Budapesti Fogi-Bulvár Színház már visszatérő fellépője a Szentjakabi Nyári Színházi Estéknek. S mi mással, mint sajátosságukkal: komédiával léptek ezúttal is a közönség elé. Azonban ez nem csupa móka és kacagás, emberi érzések is ott vannak a karakterekben - véli az operaház igazgatóját játszó Straub Dezső.

Straub Dezső, színész:
- Egy darab, aminek humora van, de lelke is van, sokkal jobban megmarad. A vicceket elfelejti az ember idővel, de egy szép alakítást, egy érzelmes, mély dolgot, azt nem.

Egy jó komédia akkor siker, ha adott a bonyodalom és a titkos szerelmi szál, amely ebből az előadásból sem hiányozhat. A Botrány az operában bejárta a világot, Ken Ludwig darabját eddig 16 nyelvre fordították le, és 25 országban mutatták be. 

www.somogytv.hu

***

 

Tisztelt Intézményvezető! Kedves Szervező!

 Örömmel tájékoztatjuk arról, hogy a Fogi Színház - budapesti Bulvárszínház repertoárja további előadásokkal gazdagodott.

Jelenleg 26 gyermek, illetve ifjúsági és 19 felnőtt darab van műsoron.

Nyáron volt a premierje Georges Feydeau: Bolha a fülbe című felnőtt vígjátékának

valamint Rejtő Jenő, Piszkos Fred, a kapitány című musicaljét

ősszel mutattuk be Kálmán Imre: Marica grófnő c. operettjét.

További ajánlatunk még:

Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép  

Randevú Párizsban  

Négy férfi gatyában

Egy csók és más semmi

Mágnás Miska

A szerelmes nagykövet

Az elvámolt nászéjszaka

Az ördög nem alszik c. vígjátékokat valamint az

Operett gálát

***

A meseelőadásinkat bővítve nagy sikerrel vittük színre Urbán Gyula: Minden egér szereti a sajtot című zenés mesejátékát is ebben az évben.

Szíves figyelmükbe ajánljuk még mese előadásaink közül:

Nyakigláb Csupaháj Málészáj

Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal

Az ördög három aranyhajszála

Pán Péter

A kis hableány

A Futrinka utca lakói

Az oroszlánkirály meséje

Vuk

Micimackó

Hófehérke meg a törpék

Dr. Bubó című darabokat

***

 Partnerek vagyunk bevételarányos előadás, kedvezményes bérletes előadássorozat együttműködésében is.

Áraink, ahogy az előző színházi évadban, most sem változnak!

Szívesen elküldjük műsorfüzeteinket postán is, amennyiben azt kérik.

Várjuk jelentkezésüket!

További kellemes színházi élményt kíván a Fogi Színház - budapesti Bulvárszínház társulata nevében:

Fogarassy András

Fogi

Igazgató

 

***

 

Országos turnéra indul a Marica grófnő

Bemutatót tartott a Fogi-Bulvárszínház Vácott

Parádés szereposztás, káprázatos jelmezek, kacagtató jelenetek, élő zenekari kíséret. Ez jellemzi a Fogi-Bulvárszínház legújabb bemutatóját, Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét. A premier október 3-án, a váci Dunakanyar Színházban volt.


Marica 3w

 

A fővárosi Fogi-Bulvárszínház az elmúlt négy hónapban három bemutatóval örvendeztette meg a nézőket. Két premierje volt a nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpadon: Bolha a fülbe és Piszkos Fred, a kapitány címmel.

Legújabb bemutatóját október 3-án Vácott, a Dunakanyar Színházban tartotta. Ezúttal Kálmán Imre ismert és népszerű dallamai csendültek fel a Marica grófnő c. operettben, mint a Szép város Kolozsvár, a Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket, vagy a Hej cigány c. dal.

A címszerepben Fogarassy Bernadettet láthattuk, az exbirtokos tiszttartót Csengeri Attila, (illetve Pankotay Péter) alakítja, Dragomir Benkóczy Zoltán, Zsupán Fogarassy András, Liza Teremi Trixi, a cigányasszony szerepében Zalay Lídia, Alfréd, a komornyik pedig Egri László. Az előadás legizgalmasabb perceiben lép a színre Cecília Nagyhercegnő, Fodor Zsóka személyében, illetve Kudelka szerepében Harsányi Gábor, s Lotti nénivel, azaz Borbáth Ottíliával kiegészülve igazán hatásos, kacagtató, operetthez híven happy end lesz a finálé. A darabot pazar díszletek és káprázatos jelmezek teszik igazán gazdaggá.

A Fogi Színház 2000-ben jött létre, a gyermekközönség számára színvonalas, érthető, a szakmai követelményeknek minden téren megfelelő előadások létrehozása céljával.

A színház 14. éve működik, - kőszínháza nem lévén -, országos, valamint határon túli magyar lakta területi hatáskörrel. A felnőttek számára néhány éve budapesti Bulvárszínház néven folytatják a szervezést, átörökítve az egykori Vidám Színpad társulatának jórészét (Straub Dezső, Harsányi Gábor, Nyertes Zsuzsa, Böröndi Tamás, Beleznay Endre, Sáfár Anikó, Várkonyi András, Fogarassy András, Fodor Zsóka, Pálos Zsuzsa), elsősorban vígjátékokat, operetteket visznek színre.

Évente 85.000 néző látogatja előadásaikat. Az előző évadban 300 előadást tartottak. A legtávolabbi, legelzártabb, leghátrányosabb helyzetű térségek közösségeiben is állandó a jelenlétük.

A Fogarassy András vezette társulat műsorán 26 gyermek, illetve ifjúsági és 19 felnőtt darab van jelenleg.

Az új 2014-2015. színházi évadban immár három előadással bővült a repertoár.

Legújabb, októberi premierjük, Kálmán Imre: Marica grófnő c. operettje volt, mely országos turnéra indul, a közeljövőben Celldömölkön, Sajószentpéteren lesz látható.

2014. október 5. 

  

Julius Brammer és Alfred Grünwald - Kálmán Imre zenéjével

Fordította: Kardos G. György

Marica grófnő

nagyoperett két felvonásban

berni

Török Péter a hatalmas birtokkal hatalmas adósságokat is örökölt, így kénytelen elárvereztetni azt. Az új tulajdonos a gazdag, szép és fiatal Marica grófnő tiszttartónak véli az exbirtokos fiatalembert, aki vállalja is e szerepet, belemegy a játékba; nem sejtve, hogy birtoka után a szíve is Maricáé lesz. Kálmán Imre egyik legsikeresebb és leghíresebb operettje a Marica grófnő. Itt csendül fel a Szép város Kolozsvár, Mondd meg,hogy imádom a pesti nőket, a Hej, cigány és sok más méltán világhírű dallam.

Szereposztás:

Marica grófnő:                                Fogarassy Bernadett

Török Péter:                   Pankotay Péter/Csengeri Attila

Dragomir Móricz:                           Benkóczy Zoltán

Báró Zsupán Kálmán:                    Fogarassy András

Liza:                                                  Teremi Trixi

Lidi a cigányasszony:                    Zalay Lídia

Cecília Nagyhercegnő:                  Fodor Zsóka

Kudelka:                                           Harsányi Gábor

Alfréd:                                              Egri László

Lotti néni:                                         Borbáth Ottília

Zene: Bíró Attila és zenekara

 

 

***

Csala Zsuzsára emlékeztek kollégái, a nézők Vácon

Örökre elment Gervaise és Schőn Tóni

Csala Zsuzsa színésznő, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész nyolcvan évet élt. Utolsó szerepe Gervaise nagynéni volt Louis Velle: Randevú Párizsban, avagy Szenteltvíz és kokain c. komédiájában a Fogi Színház-budapesti Bulvárszínházban. A darab tavalyi országos turnéján több ezren láthatták még, júliusban nyolcvanadik születésnapján is ezen darabot követően, a színpadon köszöntötték színésztársai és a nézők egyaránt. Az élet rendezte így: február 22-én, szombaton, halála napján a Váci Dunakanyar Színházban az Egy csók és más semmi című darabban lépett volna fel, így színtársulata, kollégái ezzel az előadással búcsúztak el tőle.

 CsalaZsuzsa

Az utóbbi tíz évben - miután megszűnt a Vidám Színpad - a Fogi Színház-budapesti Bulvárszínházban játszott rendszeresen. A Randevú Párizsban, avagy Szenteltvíz és kokain c. komédián kívül, a Tiszta kabaré piszkos jó poénokkal c. kabaréban, Vaszary Gábor: Ki a hunyó?, avagy Bubus c. vígjátékban a Mamát, Bencsik Imre: Kölcsönlakás c. bohózatában Icát, Eisemann Mihály-K. Halász Gyula Fiatalság, bolondság c. zenés vígjátékban Palkó Jozsefint, Halász-Eisemann-Békeffi: Egy csók és más semmi c. zenés vígjátékban Schőn Tónit alakította hatalmas sikerrel. Február 22-én, halála napján éppen ezzel a szereppel lett volna fellépése Vácon.

A nézők - miután aznap hallották a szomorú hírt a híradásokban - fotóval, virágcsokrokkal és mécsesekkel érkeztek az előadásra, hogy így emlékezzenek meg a nagyszerű komikáról.

Hatvan évet töltött a színpadon. tizenhat évesen gimnáziumi színjátszó csoportban kezdte, majd az Állami Déryné Színházhoz, később az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött, majd 1960-tól 2000-ig a Vidám Színpad tagja volt. Amikor megszűnt a színház, egy ideig a Budaörsi Játékszínben, majd a Fogi Színház-budapesti Bulvárszínháznál játszott régi pályatársaival, Sáfár Anikóval, Harsányi Gáborral, Straub Dezsővel, Nyertes Zsuzsával, Várkonyi Andrással, Beleznay Endrével, Fogarassy Andrással.

A Fogi Színház-budapesti Bulvárszínház igazgatója, Fogarassy András úgy véli, mély űrt hagyott maga után a művésznő, nehéz lesz őt pótolni a szerepeiben, de annak mindenképpen örül, hogy szinte az utolsó pillanatig - tavaly októberig 26–áig - játszhatott a társulat vele,így a színházzal élte le a művésznő az utolsó éveit.

A direktor azt is elárulta, hogy Csala Zsuzsa halálának napján, amikor is Az egy csók és más semmi c. operett volt műsoron Vácon, a színészkollégák nehéz szívvel tudták eljátszani a humoros darabot, de a váci intézmény igazgatója, Kiss Domonkos Márk előadás előtti bejelentése, - melyben elhangzott, hogy egy vérbeli komika is azt szeretné, ha ma is vidámak lennének és  jól szórakoznának a nézők - talán így emlékeztek rá a legnemesebben az élet által rendezett zenés vígjátékban.

Fogi Színház-Budapesti Bulvárszínház - sajtó

Budapest, 2014. február 23.