Örökre elment Gervaise és Schőn Tóni

 

Csala Zsuzsa színésznő, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész nyolcvan évet élt. Utolsó szerepe Gervaise nagynéni volt Louis Velle: Randevú Párizsban, avagy Szenteltvíz és kokain c. komédiájában a Fogi Színház-budapesti Bulvárszínházban. A darab tavalyi országos turnéján több ezren láthatták még, júliusban nyolcvanadik születésnapján is ezen darabot követően, a színpadon köszöntötték színésztársai és a nézők egyaránt. Az élet rendezte így: február 22-én, szombaton, halála napján a Váci Dunakanyar Színházban az Egy csók és más semmi című darabban lépett volna fel, így színtársulata, kollégái ezzel az előadással búcsúztak el tőle.

 CsalaZsuzsa

Az utóbbi tíz évben - miután megszűnt a Vidám Színpad - a Fogi Színház-budapesti Bulvárszínházban játszott rendszeresen. A Randevú Párizsban, avagy Szenteltvíz és kokain c. komédián kívül, a Tiszta kabaré piszkos jó poénokkal c. kabaréban, Vaszary Gábor: Ki a hunyó?, avagy Bubus c. vígjátékban a Mamát, Bencsik Imre: Kölcsönlakás c. bohózatában Icát, Eisemann Mihály-K. Halász Gyula Fiatalság, bolondság c. zenés vígjátékban Palkó Jozsefint, Halász-Eisemann-Békeffi: Egy csók és más semmi c. zenés vígjátékban Schőn Tónit alakította hatalmas sikerrel. Február 22-én, halála napján éppen ezzel a szereppel lett volna fellépése Vácon.

A nézők - miután aznap hallották a szomorú hírt a híradásokban - fotóval, virágcsokrokkal és mécsesekkel érkeztek az előadásra, hogy így emlékezzenek meg a nagyszerű komikáról.

Hatvan évet töltött a színpadon. tizenhat évesen gimnáziumi színjátszó csoportban kezdte, majd az Állami Déryné Színházhoz, később az egri Gárdonyi Géza Színházhoz szerződött, majd 1960-tól 2000-ig a Vidám Színpad tagja volt. Amikor megszűnt a színház, egy ideig a Budaörsi Játékszínben, majd a Fogi Színház-budapesti Bulvárszínháznál játszott régi pályatársaival, Sáfár Anikóval, Harsányi Gáborral, Straub Dezsővel, Nyertes Zsuzsával, Várkonyi Andrással, Beleznay Endrével, Fogarassy Andrással.

A Fogi Színház-budapesti Bulvárszínház igazgatója, Fogarassy András úgy véli, mély űrt hagyott maga után a művésznő, nehéz lesz őt pótolni a szerepeiben, de annak mindenképpen örül, hogy szinte az utolsó pillanatig - tavaly októberig 26–áig - játszhatott a társulat vele,így a színházzal élte le a művésznő az utolsó éveit.

A direktor azt is elárulta, hogy Csala Zsuzsa halálának napján, amikor is Az egy csók és más semmi c. operett volt műsoron Vácon, a színészkollégák nehéz szívvel tudták eljátszani a humoros darabot, de a váci intézmény igazgatója, Kiss Domonkos Márk előadás előtti bejelentése, - melyben elhangzott, hogy egy vérbeli komika is azt szeretné, ha ma is vidámak lennének és  jól szórakoznának a nézők - talán így emlékeztek rá a legnemesebben az élet által rendezett zenés vígjátékban.

Fogi Színház-Budapesti Bulvárszínház - sajtó

Budapest, 2014. február 23.