Budapesti Bulvárszínház/Fogi Színház
Sajtóinformáció

A humorra nagyobb szükség van, mint valaha
Évadzáró és premier előtti sajtótájékoztatót tartott a Budapesti Bulvárszínház

Megszűnt az államilag támogatott humor, a Mikroszkóp Színpad és a Vidám Színpad már a múlté. A társulatok, a nevettetők azonban úgy vélik, a vidámságra, a komédiára ma talán még nagyobb szükség van, mint valaha. Az érdeklődés egyáltalán nem csökkent a humoros darabok iránt. Az utazó Budapesti Bulvárszínház immár nyolc éve, óriási sikerrel szórakoztatja országszerte a nagyérdeműt. Az egykori Vidám Színpad társulati magja ezen színház berkeiben júniusban új premierre készül. Előadásuk címe: Szenteltvíz és kokain. A főszerepben: Harsányi Gábor, Csala Zsuzsa, Straub Dezső, Beleznay Endre, Böröndi Tamás, Sáfár Anikó, Várkonyi András, Farkasházi Réka és Fogarassy András. A bemutató a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz, majd ezt követően a darab országos turnéra indul. Minderről a Budapesti Bulvárszínház - Fogi Színház évadzáró és bemutató előtti, 2012. május 31-i sajtótájékoztatóján volt szó Óbudán, a Trófea Grill Étteremben.

Fogarassy András, a Fogi Színház (gyermekelőadások) és a Budapesti Bulvárszínház (felnőtt előadások) színművész-igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2002-ben, kulturális és egyéb, köztük környezetvédelmi értékek terjesztése céljával gyermekszínházat alapított, majd ez egészült ki felnőtteknek szóló előadásokkal, nem állandó társulattal, utazó jelleggel. A „kőszínházzal" nem rendelkező színház állami támogatás nélkül dolgozik. A repertoáron szerepel többek között a gyerekek számára: a Pán Péter, a Süsü, a sárkány, a Hófehérke meg a törpék, a Szaffi, a Gulliver, a Dr. Bubó, a Micimackó meséi, Nils Holgersson utazása a vadludakkal és a környezettudatosságot hirdető: Kukamese című darab. Eleinte operetteket, a sokak által kedvelt Mágnás Miskát, a Luxemburg grófját és a Mária főhadnagyot játszotta a Fogi Színház, majd 2004-ben - a volt Vidám Színpad megszűnésével, az ott játszó színészek utcára kerülésével egy időben - a régi kollégával, Straub Dezsővel gondolkoztak egy együttműködésben és így egészült ki a repertoár komédia darabokkal, s lettek Budapesti Bulvárszínház. A volt Vidám Színpadon nagy sikerrel játszott darabok egy részét felújították és új darabok bemutatására is vállalkoztak, melyek zömét Straub Dezső rendezi. Nagy sikerrel játsszák az Elvámolt nászéjszaka, A szerelmes nagykövet, az Egy csók és más semmi, a Fiatalság Bolondság, a Pénz áll a házhoz, a Ki a hunyó - avagy Bubus, és az Ördög nem alszik és a Négy férfi gatyában című vígjátékokat. Az egykori Vidám Színpad - mely egyébként az idén lenne 60 éves - társulatának egy része örömmel játszik együtt.

A Budapesti Bulvárszínház nyílt társulat, egy-egy színdarabra szerződtet színészeket. A főbb szerepekben látható (a névsor teljessége nélkül): Balázs Andrea, Benedek Gyula, Benkóczy Zoltán, Beleznay Endre, Borbáth Ottilia, Boros Ádám, Böröndi Tamás, Csala Zsuzsa, Cseke Katinka, Csengeri Attila, Egri László, Farkasházi Réka, Fésüs Nelly, Fodor Zsóka, Fogarassy András, Fogarassy Bernadett, Gregor Bernadett, Harmath Imre, Harsányi Gábor, Jakus Tímea, Kalocsai Zsuzsa, Kovács Etele, Nyertes Zsuzsa, Oszter Alexandra, Pintér Gábor,  Presits Tamás, Román Judit, Sáfár Anikó, Staub Dezső, Straub Péter, Szabó Erika,  Szabó Zsuzsa, Szász Kati, Szóka Júlia, Teremi Trixi, Ullmann Kriszta, Vándor Éva, Vanya Tímea, Várkonyi András, Virág József, Virág László, Zalai Lídia.

A színigazgató tájékoztatott arról, hogy nem csökkent a nézőszám, előadásaikra van igény, 2011 is sikeres évnek mondható. 232 előadásuk volt, ebből 90 felnőtteknek szóló. Összesen 97 ezer nézőjük volt. Az ország különböző tájára jutottak el. Egy színházi évadban általában két meseelőadás kerül be az új műsorfüzetbe, ebben az évadban egy magyar népmese: Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj, avagy terülj, terülj asztalkám! és a Micimackó karácsonya című, továbbá egy felnőtt bemutatójuk van, az idén június 12-én, a Városmajori Szabadtéri Színpadon a 86 éves Louis Velle francia színész, író komédiájának lesz a premierje Szenteltvíz és kokain címmel. Ismert és elismert, televíziós sorozatból népszerű színészek játszanak együtt a fővárosi - Óbudán próbáló - utazó színház új darabjában. A nagy nevettetők: Harsányi Gábor, Csala Zsuzsa, Straub Dezső, Beleznay Endre, Böröndi Tamás, az örökifjú Sáfár Anikó mellett a szereplők között ott van a Barátok közt című televíziós szappanoperából – apa és lányaként – megismert és talán állíthatjuk, mindenki kedvencévé vált: Várkonyi András és Farkasházi Réka. Már csak a sztárdömping miatt is igazi hazai színház- és drámatörténeti csemegének ígérkezik a színjáték. A premierre a francia művész-szerző is meghívást kapott, ám idős kora miatt nem vállalta az utazást. Louis Velle (1926. május 29-én született) egyébként ismert francia színész, akit 1951 óta láthatunk a filmvásznon, például a Parázsló szenvedély (2006), a Mint a király (1996), a Lépj olajra (1971), a Keselyük karmaiban (1964) című filmekben, de színházi berkekben is népszerű úgy, mint színművész, s mint komikus színművek írója. Szenteltvíz és kokain című komédiáját Franciaországban 1956-ban a Gramont Színházban, nem sokkal később, Magyarországon 1957. december 25-én az egri Gárdonyi Géza Színház Kamaraszínháza mutatta be Mezei Éva rendezésében Szerelem Párizsban, illetve Péter Fillérhez produkciós címmel. A próza eredeti címe: A la monnaie du pape. A színművet 1961-ben adták ki magyarul hazánkban, füzet formában. Az immár több mint ötven éve íródott darab ma is aktuális, igen humoros történet, remek poénokkal tűzdelt. A komédiát Komoly Péter fordításában, Straub Dezső rendezésében láthatjuk majd az ország különböző részén, művelődési házakban, színházakban június közepétől.

Vajon, hogyan lehet összefüggésbe hozni a békés kegyszerárust és kicsit lökött családját a „nagyipari" kokainkereskedéssel? Tényleg a káplán lenne a maffiafőnök? A drogterjesztő pedig a szentfazék nagynéni? S miről beszél az a nyámnyila albérlő, az az ágról szakadt katolikus diák, amikor titokban a millióit kéri számon a bácsikájától? S miből él az a szobrász, aki eddig még egyetlen szobrot sem tudott elkészíteni? A komédia végére persze minden kiderül. Közben azon drukkolunk, hogy a befalazott hulla épségben elérje a Szajnát. No és a szerelem? Hát, persze, lebontja még a félreértések és csibészségek által emelt lebonthatatlannak tűnő falakat is. Egyébként a kegyszerüzlet fölötti kis szoba - visszafogott életvitelű katolikus diákoknak - továbbra is kiadó! - tájékoztat a darabról szóló plakát.

A sajtótájékoztatón megjelentek az új darabban játszó színészek is, ám Straub Dezső, betegsége miatt távol maradt, így video üzenetben harangozta be az előadást, majd egyenként is bemutatkoztak a művészek.

Csala Zsuzsa örömét fejezte ki, hogy Straub Dezső nem hagyta veszni a hirtelen utcára került Vidám Színpad társulatának magját akkoriban. Szerinte nagy szükség van komédiára, ez az országos turnékon állandó sikereikből mérhető le. Ugyan gerincbetegsége miatt nehezen jár, de szívesen játszik, ha másként nem, bot segítségével. A jó játék alapfeltételeként a több évtizedes összetartozás érzését emelte ki.

Várkonyi András, akit a Barátok közt telenovellából ismert meg igazán a nagyérdemű, ám most megtudtuk tőle, hogy 25 évig ő is a Vidám Színpad társulatához tartozott, így örömmel vállalta ezt a szerepet a vígjátékban, amelyben káplánt alakít.

Beleznay Endre a hétköznapi életben ugyanolyan szórakoztató, humoros színész, akinek nagyon kedves a szerep, mint mondta, hiszen egy szép partnerrel - Farkasházi Rékával -  alakíthat szerelmespárt.

Harsányi Gábor, több tévéfilm-sorozat főszereplőjeként is ismert színész fontosnak tartja, hogy kis településekre is eljusson fővárosi színház, ezzel pénzt és kultúrát visznek el olyan helyre, ahol egyébként ezt nehezen tudnák megfizetni, kigazdálkodni. A bemutatandó polgári vígjáték szerinte tele van helyzetkomikumokkal, így bizonyára tetszeni fog a közönségnek.

Böröndi Tamás feltett egy kérdést: hol van ma a vidámság... és meg is válaszolta gyorsan: ezért is szükség van ilyen darabokra. Sajnálja, hogy nincs kőszínháza a társulatnak, ő még hisz abban, hogy a Vidám Színpad egyszer még életre kel. Az utazó színház előnyét abban látja, hogy az itt játszó művészek vállalkozók és színészek is egyben, így a hozzáállásuk is más a közösséghez, a közönséghez.

Farkasházi Réka, az örök leányt játszó, hiszen szerepe szerint volt már apja (Barátok közt) Várkonyi András, volt már anyja Sáfár Anikó... így kiemelte, de szinte egyszerre mondták vele a színészek: ez egy nagy család.

Sáfár Anikó az Egy csók és más semmi című operettben debütált a Fogi Színháznál, s az elmúlt hét évben több darabban játszott, úgy gondolja, a jelmezek, díszlet kiválasztása is csapatmunka, így tényleg közösséggé, egy családdá formálta őket már az idő.

A sajtótájékoztatón felmerült, hogy miként tudnák bevonzani a fiatalabb korosztályt is a nézők sorába, amire Harsányi Gábornak volt egy frappáns ötlete, pályázatot írjon ki a Budapesti Bulvárszínház fiatal drámaszerzőknek. Fogarassy András direktor nyitott volt a javaslatra.

Újságírói kérdésre a színigazgató továbbá elmondta azt is, hogy szeretnének a határon túli magyar lakta területeken is többet játszani, mert a humorra, a komédiára mindenhol szükség van, különösen most, ebben a válságos, feszültségtől sem mentes Európában.

2012. május 31. Budapesti Bulvárszínház - sajtó - P. Tóth Erzsébet