Arany Mihály 
2009. augusztus 2., vasárnap 
Fotó: A szerző felvételei

magnas_1

Vasárnap este a Pinceszínház O.T.H.E.L.L.O. című darabjával zárultak a VII. Szegedi Várjátékok. A záró előadás előtti napon pedig a Fogi Színház előadásában a Mágnás Miska dallamai hangzottak el. A darab könnyed és kedves estét adott az odalátogatóknak, akik szép számmal adták tanúbizonyságát az operett szeretetének.
Idén is sokan látogattak el a várjátékokra, a hét év alatt pedig bebizonyosodott, hogy szereti a közönség a bemutatásra kitűzött darabokat – mondta el a Mágnás Miska előadása előtt Kancsár József, a Pinceszínház igazgatója. Hosszú és örömteli hónapot zár a Pinceszínház: a Szegedi Várjátékok keretében számos előadást vonultattak fel, a gyerekeknek szánt produkcióktól a zenei darabokig, sor került a commedia dell’arte fesztiválra, színházi darabokat láthattunk Máraitól a Mágnás Miskáig.
Ez utóbbi darab kedvesen idézett meg egy kort, amely akár lehetne ma is, mikor egy grófból is lehet lovászlegény, hiszen az erényeket „grófi szag”, és nem érdemek alapján tulajdonítják az embernek. Miska alakját, a kemény Vas megyei gyereket ügyesen formálta meg Fogarassy András, a tőle megszokottak szerint rendkívül eltalált alakítást láthattunk Teremi Trixitől, aki Marcsa szubrettjét temperamentusan és élénken játszotta. Rolla (Fogarassy Bernadett) és Baracs (Pankotay Péter) szerelmét drukkolva követhette végig a közönség, hogy „az enyém vagy” és a „nem lehetsz enyém” feszültségéből felcsendülhessen: „A nő szívét ki ismeri…”. Pixi és Mixi gróf utolérhetetlen párosát Benkóczy Zoltánnak és Bodrogi Attilának köszönhette a nagyérdemű. Eleméry gróf szerepében Kecskeméti Róbert poénos belépőjét láthattuk.

magnas_2

„Cintányéros cudar világ…” vagy a „Hopsza, Sári” – szívekbe zárt operettslágerek, melyeket Bíró Attila és kiváló zenekara kísért, és melyek humoros színészi-énekesi játékkal vegyültek.
Ezzel a várszínházi esték keretén belül idén is sikerült az operett műfaját parádésan teljesíteni, a színészeket a közönség többször is visszatapsolta.